Hpv pozitív és terhesség


Magas kockázatú HPV-vel vállalhatok-e terhességet?

hpv pozitív és terhesség

Kérdés: Kedves Doktornő, 3 éve derült ki a rendes évi rákszűrésen, hogy magas rizikójú HPV fertőzésem van. Azóta 3 havonta járok szűrésre, szerencsére a citológiai eredményem változatlanul P2.

Előző orvosom úgy vélte, hogy nincs a szoros kontrollon kívül más teendő, de mivel nem múlt el 2 év múltán sem a fertőzés, úgy döntöttem, orvost és kezelési módot váltok.

A rovatot lektorálta: Mályvavirág Alapítvány Míg korábban a méhnyakrák főként az ötven körüli nők betegsége volt, mára a harminc-harmincöt éves, vagy akár fiatalabb korosztálynál is előfordulhat, és akár várandós hölgyeknél is kialakulhat. Egyéb életmódbeli tényezők — például nagyon fiatalon megkezdett szexuális élet, gyakori partnercsere, dohányzás — mellett a szülések száma is növelheti a betegség előfordulásának kockázatát. Ha valaki gyermeket szült, a méhnyak sérülése, igénybevétele következtében 1,szer, ha gyermeket szült, 2,szer, ha pedig 5 vagy annál több gyermeket szült, 3,szor magasabb kockázata van a HPV fertőzésremint hpv pozitív és terhesség még gyermekkel nem rendelkező nőknek. Méhnyakrákműtét és termékenység Mivel a méhnyakrákot egyre gyakrabban diagnosztizálják fiatalabb nőknél is, a termékenység, a fertilitás megőrzése fontos szempont. Kezdeti stádiumában a méhnyakrák nem a méhtest felé terjed, így a beteg túlélési esélyei akkor sem csökkennek, ha nem az egész méhét és a petefészkét távolítják el, hanem csak a beteg szöveteket.

Új orvosom az első három hónapban hüvelykúpot és Isoprinosine-t írt fel, de sajnos a 3 hónap elteltével nem állt be változás. Ekkor megegyeztünk abban, hogy lefagyasztja a méhnyakamat. Ez egy hónapja történt, a kontrollig még 2 hónap, és nagyon bízom benne, hogy valami pozitív változást fogunk látni, amikor végre újra mehetek hozzá. De mi van ha mégsem?

A terhesség alatt beadott oltásoktól való félelmek nagyrészt olyan feltételezéseken alapulnak, amelyeket nem támasztanak alá konkrét bizonyítékok. Az inaktivált vírust tartalmazó és a bakteriális oltóanyagok esetén nincsenek olyan adatok, amelyek igazolnák az oltásokkal kapcsolatos veszélyek meglétét, így ezek a megfelelő mérlegelést követően kockázat nélkül alkalmazhatóak a terhesség első harmadát követően. Mint már említettük, az élővírusokat tartalmazó vakcinákra ez nem érvényes, így ezek adása a terhesség egyik szakaszában sem javasolt. Ha egy kismama véletlenül mégis élő vírust tartalmazó oltást kapna, vagy az oltást követően négy héttel esik teherbe, javasolt az oltási szakértővel való konzultáció, hiszen mindez még nem feltétlenül teszi szükségessé a terhesség megszakítását. Az inaktivált vírust tartalmazó vakcinákra is igaz egyébként, hogy az oltóanyagok beadásakor mérlegelni kell a vakcináció nyújtotta előnyöket és az esetleges kockázatokat, hiszen a nem kellően indokolt esetekben felesleges lehet az oltások terhesség alatti beadása.

De mit tegyünk, ha minden változatlan hpv pozitív és terhesség Úgy érzem, hogy minél tovább várok, annál nagyobb az esélye, hogy a citológiai eredményem rosszabb lesz, illetve hogy a korom miatt már nem lehet majd gyerekem, pedig több babát is hpv pozitív és terhesség, ha lehetséges. Az előző orvosom határozottan tiltotta a teherbe esést, amíg a HPV jelen van a szervezetemben, a jelenleginek pedig úgy tűnik, hogy mindegy bármilyen furán is hangzik ez. Ön mit javasol?

hpv pozitív és terhesség

Mi a rizikója annak, ha magas kockázatú HPV-vel vállalok terhességet? Azt tudom, hogy a szüléskor a baba megfertőződését császárral szokták kivédeni, de nem minden esetben.

Hpv pozitív és terhesség, Méhnyakrákműtét és termékenység

Köszönöm előre is a válaszát. Gyovai, G. Gyovai Gabriella InforMed Az elsődleges az, hogy a sejtek nem mutatnak olyan elváltozást, mely rákmegelőző állapotra utalna, mivel P2 az eredmény.

hpv pozitív és terhesség

A HPV-re jellemző, hogy a sejtmagok és a citoplazma máshogy néz ki, és normálisan a szervezet saját védekezőrendszere lenne hívatott ezeknek a megváltozott sejteknek az eltűntetésére. A P2, HPV gyanú diagnózissal nem kell tartózkodnia a teherbeeséstől, de vigyázni kell terhesség alatt minden folyásra és egyébre, ami csökkenti az immunitást.

A terhesség előtt és alatt adható védőoltások

Mindezt terhesség alatt egyébként is szigorúan figyelik. Ha nagyobb baj lett volna és a P3 súlyosabb foka jelentkezett volna, szerves paraziták rég szövettani tisztázás lett volna indokolt a méhszáj igen kis területének kúpszerű kimetszésével, de P2 mellett nem szokták ezt javasolni sehol.

Hpv pozitív és terhesség, Méhnyakrákműtét és termékenység Tartalom Sarkadi Adrien infektológus Sok nő számára derül fény a HPV-fertőzésre terhessége idején, akár korábban kapta el a vírust, akár várandóssága idején fertőződött meg. Milyen veszélyt jelent maga a fertőzés a magzatra, illetve milyen terápia jöhet szóba a kismama számára? Veszélyes a magzatra? Fontos tisztázni, hogy mai ismereteink szerint maga az anyai HPV fertőzés nincsen hatással a baba fejlődésére és a terhesség természetes zajlására, tehát nem fenyeget koraszüléssel, fejlődési rendellenességek kialakulásával. A hüvelyi szülés során világra jött kisded azonban megkaphatja az édesanya fertőzését, és veszélyeztetett lesz a nyálkahártyákon elváltozásokat okozó szájüreg-garat condylomatosus betegségének kialakulása szempontjából.

Ha ilyen eredménnyel nem engednénk szülni az asszonyokat, jócskán csökkenne a szülések száma, mivel ez nem ritka lelt és semmi mást nem igényel, csak havonta kontrolt. Tehát hajrá!